Kapselgarderob hösten 2019
Inspiration

Kapselgarderob för hösten och vintern 2020

En Capsule Wardrobe, eller kapselgarderob på svenska, innebär, i sin enkelhet, en garderob som innehåller basplagg, där i stort sett alla plagg går att matchas med varandra. Ofta går de i neutrala färgskalor, såsom svart vitt och beige. Kanske låter det tråkigt, men man kan sätta ihop outfits som ser både vardags-chic ut och mer festliga. En kapselgarderob passar den som vill leva mer minimalistiskt, få en lättare översikt över sin garderob, eller som vill spara pengar, tid, eller på miljön. Poängen blir slutligen att använda sig mer av statement-accessoarer, och ge mer fokus på dem än på plaggen under. 

Plagg för hösten och vintern 2020

1. Vit skjorta
Den vita skjortan får en egen punkt utanför “toppar” för den är ett sådant nyckelplagg i alla garderober. Den funkar till alla färger, om man är upp- eller nedklädd, om man vill ha byxor eller kjol till. En favorit är vit skjorta till ljusblå mom-jeans, eller varför inte ha den uppknäppt över ett linne?

Vit skjorta till ljusblå jeans tjej
Vit skjorta Ilyas Bolatov

Tänk på att: Om man vill spara tid och inte orkar stryka sina skjortor kan man köpa en i ett material som bomull och polyesterblandning,l som inte skrynklar sig så mycket i tvätten och faller väldigt fint. Vill man se lite mer proper ut är det bäst att välja en som är i ett lite styvare tyg. 

2. Jeans 
Jeans är kanske det mest tidlösa plagget vi har. Från att ha blivit introducerat i populärkulturen på 40- och 50-talen har de aldrig lämnat våra garderober. Och de finns i alla möjliga varianter för att passa just ens individuella smak. Kanske du vill ha svarta eller boot-cut, eller varför inte ta fram hipstern inom dig och gå loss med några hängselbyxor? Jeans funkar till nästan allting, några favoriter är en T-shirt med tryck, eller en svart kavaj. 

Vill man ha en mer punkig look kan man bära kängor till dem, och tygskor funkar om man vill se mer laid-back ut. Bonuspoäng ifall de matchar tröjan i färg. Har man rätt jeans kan till och med pumps funka. 

Hängselbyxor i jeans tyg, vit t-shirt under
Tjej med vit Levis T-shirt instoppad i jeans

Tänk på att: hitta jeans som fungerar för din stil och kroppstyp, så du verkligen känner dig bekväm i dem och inte känner att du måste köpa nya hela tiden. Ha några som du vet verkligen funkar för dig. 

3. Klänning
Klänningar ändras över tiden, bland annat i silhuett och längd. Men något som alltid kommer passa de flesta kroppstyper är en klänning som framhäver midjan. Klänningen kan också fungera som en kjol genom att ta på sig en tröja över den, vilket också kan göra att man blir lite varmare till vintern.

Blomming klänning som framhäver midjan
Rosa klänning med mönster som framhäver midjan

Tänk på att: Till hösten är roliga strumpbyxor en supertrend. En klänning som är i en neutral färg kompletterar sådana perfekt. De finns i olika färger och mönster som spetsblommor. Vissa företag gör till och med strumpbyxor med motiv på dem, som kan se väldigt coola ut till exempelvis en svart klänning.

4. Toppar
Toppar kan ofta vara det du använder för att skilja dig från mängden. Det är ofta det plagget folk ser först, och som kan säga något om dig, med exempelvis tryck eller mönster. Försök ha några olika plagg, som passar både sommaren och vintern. Kom ihåg att ha neutrala färger, men var inte rädd för starkare färger. Fokusera på sådant som du tycker ser riktigt bra ut på dig, men kom ihåg att glada färger går bäst tillsammans om de är något nedtonade. 

Toppar på galje i olika färger

Tänk på att: råka inte falla för varje trend som kommer, det är onödigt att köpa plagg som kommer vara ute efter någon månad. 

Accessoarer 2021

Många undrar om det går att följa trender och ha en individuell stil med en kapselgarderob. Medans plaggen i sig absolut kan vara individualiserade, kan man tycka att det känns lite tråkigt. Poängen med en kapselgarderob är i många fall att framhäva accessoarer, och man ska därför lägga fokus på dem. 

Några trender för i år är:

5. Läppstift
Det återkommande mörka läppstiftet bara skriker kall vinter. Det fungerar till det mesta, och man kan välja färger matchar ens hudton, vare sig de är bruna, vinröda eller djuporangea är de välkomna. 

Läppstift

6. Strumpbyxor
Strumpbyxor som ger färg, inte bara svarta eller beigea. Flera modehus har blomstermönstrade eller färgglada strumpbyxor.

Strumpbyxor i starka färger - svarta, olivgröna, orangea, blå, lila osv.

7. Färger
Starka färger är en oväntad trend för hösten och vintern, som vanligtvis brukar ha mer nedtonade färgskalor. För att applicera denna trend på sin kapselgarderob kan man ha ett plagg som sticker ut, exempelvis en tröja eller en scarf för att ge ett starkt men genomtänkt intryck.

Vit skjorta med rött bälte på tjej med svart hår

8. Kedjor
Kedjor har funnits överallt ett tag nu, och kommer fortsätta vara inne i höst. Halsband och örhängen är extra heta. Tänk bara på att inte gå för långt, då riskerar du att se ut som en 90-talsrappare.

Kedjor som 90-tals rappare

9. Bälten
Om du är lite trött på de vanliga smyckena, kan ett snyggt bälte vara din räddning. De går att anpassa till varje trend, oavsett om du vill ha ett färgstarkt, en kedja, eller bara ett vanligt svart. 

Snyggt bälte till orange sommarklänning
Brunt bälte på vit kavaj för kvinnor, över blomming klänning

10. Jackor
En snygg och skön jacka är ett måste i en kapselgarderob. Här hittar du vår stora guide till höstens snyggaste parkas 2020.

5/5 - (1 vote)

LÄS OCKSÅ:
De 20 bästa sidorna för nätshopping av kläder
Vårkläder för dam 2023 – Uppdatera garderoben med årets vårmode!
Köpa vintage kläder online – Här handlar du bäst second-hand!