Gäster till fest med klädkod kavaj
Finkläder

Klädkod kavaj: Så ska herr och dam klä sig – med exempel!

Att veta hur man ska klä sig enligt klädkoder är inte alltid lätt att förstå. Vad menas med klädkod kavaj och vad gäller för vem? I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om klädkod kavaj. Nedan finns även exempel på plagg aktuella plagg som passar och går att klicka hem direkt!

Vad menas med klädkod kavaj?

Klädkoden kavaj är en gren ur klädkoden mörk kostym. Det är en nyare klädkod där reglerna inte är allt för strikta.

Klädkod kavaj är en formell klädsel. Eftersom att klädkoden syftar på just kavajen kan man, som man, lätt tro att endast val av kavaj spelar roll. Eller så tror man, som kvinna, att man ska bära kavaj. Inget av detta är fallet. Vid klädkod kavaj ska män bära kostym med matchande över- och underdel. Som kvinna ska man bära något finare än vardagsplagg, ofta är det en klänning.

Ännu mer viktiga saker finns att tänka på, dessa läser du om precis nedanför.

Vad gäller för män

För män innebär klädkoden att kostym ska användas. Denna får vara i valfri färg med valfri tillhörande skjorta undertill.

Slips eller fluga bör bäras. För den är valet också fritt i färg och mönster. Dock bör tilläggas att helsvart och helvit sådan inte passar in. Dessa tillhör endast finare klädkoder och begravning.

Enligt traditionen ska män ha svarta skor efter kl 18. Är du och arrangören inte speciellt konservativa funkar även andra färger på skorna. Har du en blå kostym tycker vi på Alissa att det är extra snyggt med bruna detaljer!

Bältet ska gärna matcha skorna.

Andra accessoarer är varmt välkomna. En snygg klocka, fint armband eller kanske näsduk i bröstfickan kan ge en extra touch av klass.

man in blue suit jacket

Vad gäller för kvinnor

För kvinnor är klädkoder ofta mindre strikta än för män. Så är även fallet här. För klädkod kavaj passar klänning, byxdress, byxor eller kjol. För de två senare alternativen passar en fin tröja till, exempelvis blus.

Några saker att tänka på är att kjol- och byxlängden ska vara över knäna, ringningen vid halsen på överdelen ska inte vara för djup och axlarna bör vara täckta.

För skor passar finare skor än vad du brukar bära till vardags. Exempelvis klackskor eller ballerinaskor.

Accessoarer är alltid snyggt och får gärna vara med för en komplett look!

woman walking down on stair

Exempel på plagg för klädkod kavaj

Behöver du införskaffa dig något nytt som följer klädkoden? Här har du aktuella plagg från de kändaste märkena.

Innehållsförteckning

Damplagg

Snygg rynkad chiffongklänning i mörkbrun

1. Snygg rynkad chiffongklänning i brunt. Denna är elegant och har många fina detaljer. Klänningen är delvis fodrad. Se fler bilder och köp här.

Kortärmad omlottklänning i knälängd

2. Den här kortärmade omlottklänningen finns i många färger och storlekar. En riktigt skön klänning som passar perfekt när du är på tillställningar med klädkod kavaj. Se fler bilder och köp här.

Medellång zebramönstrad omlottklänning

3. Den här medellånga, zebramönstrade omlottklänningen är fin på alla! Dessutom följer den alla riktlinjer för klädkod kavaj. Finns i fler färger! Se fler bilder och köp här.

Supersöt sommrig midiklänning med utskurna detaljer.

4. Wow vad vi gillar denna klänningen! Midiklänning i gult och blommigt med puffärmar och utskurna detaljer. Vill du visa lite hud trotts klädkoden? Välj denna! Se fler bilder och köp här.

Fin, starkt blå, klänning med volanger

5. Läcker klänning i klarblått med volanger. Denna har en djup rygg och diskret spets i tyget. Se fler bilder och köp här.

Herrplagg

Kostym i ljus linne för herr 2022

6. Riktigt snygg kavaj i ljus linne för herr. Denna har en slim fit och finns i många olika färger. Matchande byxor finns på samma hemsida. Se fler bilder och köp här.

Gråbeige kostym i slim fit för herr 2022

7. Den här gråbeigea kavajen sitter riktigt snyggt med passformen skinny fit.Tillhörande byxor finns att köpa på samma hemsida! Se fler bilder och köp här.

Grågrön kostym i skinny fit för herr 2022.

8. Snygg grågrön kavaj i skinny fit. Vill du investera i en lagom färgglad kavaj är denna perfekt! Den kommer till ett riktigt bra pris. Byxor finns att köpa på samma hemsida. Se fler bilder och köp här.

Derbyskor, finskor för herr, i brunt.

9. Superfräsha bruna finaskor, derbyskor, som passar snyggt till en färgad kavaj i exempelvis blått eller grönt. Matcha med brunt bälte! Se fler bilder och köp här.

Klassisk vit skjorta för herr 2022

10. En vit skjorta behöver alla i sin garderob. Denna är slim fit och sitter precis som den ska! Finns även i många olika färger. Se fler bilder och köp här.

Vill du läsa om andra klädkoder?

Här hittar du andra artiklar där vi skrivit om klädkoder:

Vad heter klädkod kavaj på engelska?

På engelska kallas klädkoden för business casual.

Vilka fler klädkoder finns det?

I sverige finns det fem officiella klädkoder. Dessa är följande, i ordning från minst till mest formell: udda kavaj, kavaj, mörk kostym, smoking, högtidsdräkt.

4.6/5 - (8 votes)

LÄS OCKSÅ:
Klädkod mörk kostym: Så ska herr och dam klä sig
Festkläder 2024 – 35 klassiska och trendiga plagg
Kostym för kvinnor – 25 kostymer för dam säsongen 2024