Gäster på bröllop med klädkod mörk kostym
Finkläder

Klädkod mörk kostym: Så ska herr och dam klä sig

Ska du på en tillställning: bal, bröllop, dop eller liknande, där klädkoden är mörk kostym? Eller är du arrangören som vill lyckas sätta rätt klädkod i inbjudan? Oavsett vilket så har du kommit helt rätt! Här är en heltäckande guide för vad som egentligen menas med klädkod mörk kostym. Nedan finner du även exempel i form av utvalda plagg som passar perfekt för denna klädkod.

Vad betyder klädkod mörk kostym?

Det är inte alltid helt lätt att förstå vad en klädkod betyder, speciellt inte för kvinnor då de flesta benämningar (såsom mörk kostym) riktar sig till män. Därför kommer här en förklaring kring allt du behöver känna till om klädkoden mörk kostym, för herr och dam.

Mörk kostym – Herr

Klädkoden innebär för män att man ska bära en hel, enfärgad kostym i mörk färg såsom svart, mörkblå, mörkgrå etc. Till det passar en matchande skjorta i valfri färg med ljus nyans.

Män bör även använda slips eller fluga i annan färg än helvit och helsvart.

Traditionellt sätt ska tillhörande finskor, exempelvis oxfordskor, och eventuellt bälte vara i svart. Väljer du en mörkblå kostym rekommenderar vi dock bruna detaljer om klädkoden inte är allt för strikt.

Mörk kostym – dam

För dam innebär klädkod mörk kostym att antingen klänning eller balklänning (här hittar du fler exempel), jumpsuit, kjol eller byxa kan bäras. De två sistnämnda tillsammans med en matchande överdel.

Traditionellt sätt ska kjol- och byxlängden sluta mellan knä och fotsula, överdelens skärning ska inte vara djup och axlarna bör vara täckta.

Plaggens material ska också vara finare än hos vardagsplagg och det går bra att materialen är i färg och/eller har mönster.

Finare skor rekommenderas, valet därefter är fritt.

Mörk kostym – en vanlig klädkod på bröllop

Mörk kostym är en vanlig klädkod vid finare tillställningar såsom exempelvis bröllop. Traditionen säger att denna kod passar bra att använda för tillställningar efter klockan tolv på dagen. Fler exempel på sådana är gasque, finmiddag, dop, gala, firande vid jämt fyllda år eller liknande.

Mörk kostym är en halvformell klädkod. Den är mer formell än udda kavaj och kavaj men mindre formell än smoking och högtidsdräkt. Flera av dessa fem klädkoder kommer vi stöta på många gånger under livet.

Att hänvisa till en klädkod vid tillställningar bidrar till en mer uppstyrd och lyxigare känsla av evenemanget. Dessutom blir det lättare för gästerna att förstå vad som passar samt att välja vad de ska ha på sig.

Att avvika från en klädkod

Klädkoder är inte alltid så strikta som de ibland låter. Det kan ofta vara ett riktmärke som är bra att försöka förhålla sig till så gott det går. Vet man inte vad en klädkod innebär är det alltid bra att ta en sväng förbi Google. Är du efter det fortfarande osäker på vad koden innebär kan det kännas tryggande att höra av sig till den som ordnat tillställningen för att stämma av. Generellt sätt är det bättre att komma överklädd än underklädd.

Klädkod mörk kostym – detta finns i butik nu

Innehållsförteckning

Damplagg

Svart lös långklänning för dam 2022

1. Elegant och snygg klänning med lös passform. Denna klänning gör sig perfekt när klädkoden är mörk kostym. Finns även i andra färger, bland annat en vacker klarblå. Se fler bilder och köp här.

Ljusrosa klänning i satin med långa ärmar dam 2022

2. Vacker ljusrosa klänning med fina detaljer. En långärmad variant som gör att du slipper tänka på eventuell jacka. Se fler bilder och köp här.

gul sommarklänning i midilängd dam 2022

3. En praktisk klänning att ha i garderoben som garanterat kommer komma till användning många festliga tillfällen. Denna finns i flera färger, både färgglada och diskreta! Se fler bilder och köp här.

lång by malina klänning med blommor dam 2022

4. En riktig design-dröm från By Malina. Denna har spets, blommor och volanger! Se fler bilder och köp här.

sommrig gul blommig klänning med volanger

5. En somrig variant som följer klädkoden. Denna passar perfekt för exempelvis dop och bröllop. Se fler bilder och köp här.

klarblå midiklänning dam 2022

6. Vacker klänning i cool skjortdesign med korta ärmar. I midjan finns ett band som formar klänningen snyggt. Se fler bilder och köp här.

Ljusgrön stickad figursydd klänning dam 2022

7. Vacker klänning som formar sig fint kring kroppen. Den här är ribbstickad i en fin grön färg. Spana in den fina skärningen kring halsen! Se fler bilder och köp här.

Herrplagg

snygg kavaj till kostym för herr 2022

8. En riktigt stilig kavaj i mörkblått. Se även hur bra den passar med färgen på skjortan! Se fler bilder och köp här.

linnekavaj i mörkblått för herr 2022

9. Snygg linnekavaj som är perfekt för festligheter under sommaren. Denna är i mörkblått och kommer till en bra pris! Finns även matchande byxor att köpa. Se fler bilder och köp här.

ljusblå skjorta herr 2022

10. Riktigt snygg ljusblå skjorta. Har du inte någon sådan kan denna vara perfekt att införskaffa sig. Passar snyggt till en mörkblå kostym. Se fler bilder och köp här.

slips i blått med prickar för kostym

11. Läcker slips från Matinique. På samma hemsida finns även många andra snygga slipsar. Se fler bilder och köp här.

snygga blåa kostymbyxor herr 2022

12. Kostymbyxor som sitter snyggt kring benen. Dessa är från J. Lindeberg och kommer hålla i många år. Se fler bilder och köp här.

mörkgrå kavaj för kostym till herr 2022

13. Grå och snygg kavaj från Matinique. För denna finns matchande byxor på samma hemsida! Se fler bilder och köp här.

Vilka fler klädkoder finns?

Det finns 5 officiella klädkoder i Sverige. Här finner du artiklar om andra klädkoder:

Vad heter klädkoden mörk kostym på engelska?

Klädkoden mörk kostym brukar oftast benämnas som “Formal” på engelska. Andra vanliga benämningar är “Dark Suit” eller “Buisness Suit”.

Vad finns det för andra vanliga klädkoder?

De vanligaste klädkoderna i formella sammanhang är följande, i ordning från minst till mest formell: udda kavaj, kavaj, mörk kostym, smoking, högtidsdräkt.

4.7/5 - (6 votes)

LÄS OCKSÅ:
Festkläder 2024 – 35 klassiska och trendiga plagg
Kostym för kvinnor – 25 kostymer för dam säsongen 2024
Klädkod kavaj: Så ska herr och dam klä sig – med exempel!