Kläder på hög som har blivit noppiga
Klädvård

Ta bort noppor på kläder: Läs detta innan du provar!

Vissa textiler bildar lätt noppor efter du använt och tvättat dem ett par gånger. Noppor är överskottsfibrer som bildar små tovor på textilen när det gång på gång dras mot ett annat material. Vissa delar av plagget är därför mer utsatta, tex underarmar.

Nedanför finner du aktuella produkter som minimerar och tar bort noppor.

Såhär undviker du synligt slitage

Nopporna skiljer sig en aning på syntetiska respektive naturliga material. Noppor av syntet sitter oftast fast hårdare och kan lätt dra upp trådar när du försöker ta bort dem. På fina naturliga material ser nopporna nästan ut som små dammtussar och går lätt att få bort med en klädvårdsrulle.

Akryl är ett material du ska akta dig för om du vill undvika noppor. Akrylens korta och raka fiber är anledningen.

Noppor på kashmir-plagg

Har du ett plagg i kashmir kan du se att ytan blir något fluffigare efter ett tag. Luddet kan bilda klumpar på plagget men det behöver du inte oroa dig för, så fungerar alla plagg i kashmir. Att använda en klädvårdsrulle eller kashmirkam lite då och då ingår i skötseln. Med tiden kommer plagget noppra sig mindre och mindre.

Produkter som tar bort noppor skonsamt

Här hittar du de bästa produkterna för att hålla dina kläder fräscha och ta bort noppor, smuts, hår och annat från textil.

Innehållsförteckning

Noppborttagare

Svart noppbortagare från Washlogi

1. Här är en smart och stilren produkt för att vårda kläder, en noppborttagar! Du laddar den enkelt och använder den sladdfritt. Den funkar på alla material och kommer till ett riktigt bra pris. Finns i färgerna svart och vit. Se fler bilder och köp här.

Noppborttagare från Steamery

2. Här är en riktigt bra noppborttagare från Steamery. Den tar bort noppor och ludd från alla material. Den har en stark motor och högkvalitativa rakblad som skonsamt snyggar till dina kläder. Produkten har ett års garanti och funkar på kläder så som möbler. Se fler bilder och köp här.

Kam

Ullkam

3. Ullkam i trä som tar bort noppor från kläder och inredning. Textilen läggs mot ett hårt underlag och kammen drag över plagget. Bör inte användas för lösstickade plagg eller av luftig ull. Se fler bilder och köp här.

Klädroller

Snygg och stilren klädkoller från Washlogi

4. Här är en praktisk klädroller som alla borde ha i sitt hem. Denna är dessutom snygg att ha framme. Klädrollern tar bort ludd som hår från kläder och den är självrengörande. Lämnar inga spår på plaggen. Se fler bilder och köp här.

Textilborste

Textilborste för alla material

5. Med den här textilborsten rengör du lätt alla material, kläder så som möbler och annan inredning. Se fler bilder och köp här.

Klädborste med sisal-fibrer i trä

6. Snygg och praktisk borste att ha hemma. Den här tar bort smuts, damm och hår från kläder och annan textil. Funkar ultimat på på material såsom denim, bomull, ytterplagg och hemtextiler i och med att stråna är kraftiga. Se fler bilder och köp här.

Lint brush

Lint brush

7. Den här borsten avlägsnar smuts och ludd skonsamt från plagg. Den dras mothårs på plagget och rensas enkelt genom att vrida på handtaget. Funkar även väldigt bra för borttagning av djurhår i hemmet. Se fler bilder och köp här.

Engångsrakhyvlar

Engångsrakhyvlar 4-pack

8. Det går att ta bort noppor med engångsrakhyvlar. Fungerar smidigt på mindre ömtåliga plagg med tjock textil, exempelvis en ullkappa. Denna metod får man dock vara försiktig med då de lätt kan skära av trådar i tunnare plagg. Se fler bilder och köp här.

Tvättpåse

Tvättpåse i svart

9. En tvättpåse är bra att ha hemma till ömtåliga kläder. Tvättmaskinen och dess rörelser sliter kläderna du tvättar mot varandra. För att skydda fina textiler bör du sätta dem i tvättpåsar när du tvättar. Se fler bilder och köp här.

Hur använder jag en engångsrakhyvel för noppborttagning?

Var försiktig. Lägg plagget på ett hårt underlag, sträck ut plagget ordentligt och dra sedan rakhyveln lätt medhårs i korta intervaller.

Hur fungerar en noppborttagande maskin?

Rakblad snurras runt snabbt med hjälp av en motor i maskinen. Mellan rakbladen och tyget finns ett metalhölje som skyddar tyget från att komma för nära rakbladen. Eftersom att nopporna sticker ut kan dom ta sig förbi höjet och skäras bort av de vassa bladen. Nopporna samlas sedan i en behållare som du lätt tömmer.

4.3/5 - (13 votes)

LÄS OCKSÅ:
Fem tvättråd för dunjackan