Omslagsbild för artikel om Upcycling - skylt med pil mot second hand
Inspiration

Upcycling – framtidens mode

Modeindustrin kämpar ofta emot miljön genom att skapa många nya plagg i dålig kvalite som inte är hållbart producerade. Men upcycling, något som blivit stort på senare år, visar att man kan vara modemedveten utan att tära för mycket på miljön. Här kommer några tips på hur man kan göra om gamla plagg och få dem att se ut som nya. 

1. Sy in midjan

Det absolut mest populära i min arsenal av amatörkunskap om hur man gör kläder mer till sin egen smak är att sy in midjan så den blir smalare. Ofta finns exempelvis kjolar som är menade att sitta lågt i midjan i second hand-butiker, men modet idag är riktat mer åt högre liv. För att ta in en kjol är det bara att ta på sig den, vika in så mycket du vill ta in, och mäta. Ta sedan av den igen, vik den ut och in, markera var du vill sy och sy för hand. Antingen tar du in allting på ett och samma ställe, exempelvis mitt bak, eller så tar du in hälften i vardera sid-söm, beroende på hur kjolen är konstruerad. 

Sy in midjan på kjol för en passande look

2. Ny fåll

Byxor, klänningar och kjolar kan vara kämpiga om man second hand-handlar. Man hittar ofta kjolar som har en märklig knä-längd, eller jeans som släpar i marken. Lösningen är kanske ganska förutsägbar: klipp av och fålla. Många är dock rädda för det och tänker att man måste göra ett projekt av det, köpa symaskin och mäta millimeternoggrant. 

Men det allra lättaste är att sy för hand, och göra en så kallad dold söm, vilket innebär att man viker in kanten en centimeter eller så, efter att ha klippt av till den längd man vill ha, och sedan syr från insidan. När tråden ska gå igenom tyget som pekar utåt låter man den bara gå igenom några få fiber i tyget. Då får man en snygg kant utan konstiga sömmar, och eftersom sömmen inte syns gör det ingenting om man inte syr helt rakt. 

Klipp av och fålla kjol

3. Utsmyckning

Ibland hittar man ett plagg som bara behöver något extra. Kanske är det en enfärgad t-shirt som man vill individualisera lite grann, eller kanske man skrapat hål i sina favoritbyxor. I tygaffärer och på sidor som E-bay säljs patches, eller dekorativa lappar, som man lätt kan sy på över ett hål eller bara dekorera ett plagg. Det enda som behövs är nål, tråd och en bra serie att underhålla sig med under tiden. Plötsligt har man ett helt nytt plagg, som dessutom ingen annan har.

Om man vill ta det hela ett steg längre kan man prova att brodera själv. Det går att köpa broderiringar och tråd på vilken tygaffär eller pysselbutik som helst och det finns tusentals instruktionsvideos på youtube. Oftast är det lättare att göra än det ser ut!

En tredje grej man kan göra är tshirt-tryck. Det finns speciella papper att skriva ut valfri bild på (glöm ej att spegelvända!!), följ instruktionerna med att stryka på papperet på tröjan och vips har du en hemmagjord tröja med ditt favoritband, citat eller husdjur på.

Jeans med broderade märken
T-shirt tryck på grön t-shirt med blå, broderade jeans

4. Jeans jeans jeans

Det finns flera anledningar att undvika att köpa nytillverkade jeans. Förutoma att det är dyrt att få tag på några som har bra kvalitet, är jeans gjorda av bomull, vilket kräver mängder av liter med vatten för att producera. Dessutom är vintage jeans i form av bl.a. Levi’s otroligt populärt just nu. Men det kan vara svårt att hitta några som passar eller riktigt hör hemma i 2000-talet. Om man inte orkar fålla som tidigare beskrivet, kan man lätt klippa jeansen till ankel-längd och sedan dra ut några av trådarna i tyget för att få den trendiga avklippta effekten utan att behöva betala 800kr. 

Om man vill undvika att behöva sy in jeans i midjan, då de oftare är krångligare än kjolar på grund av sömmar, bälthål och fickor, är den enklaste lösningen att sätta i ett snyggt bälte för att framhäva midjan.

Jeans med bälte

5. Ärmar

Om du är någon som konstant fryser, och dessutom är fenomenal på att sticka, är denna up-cycling för dig. Såhär på slutet av sommaren är det perfekt att göra om din jeansjacka till en mer höstig variant. Mät ärmarna på din jacka, längd och bredd både längst ner och högst upp i axlarna. Starta sedan en stickning som har samma bredd som ärmen har längst ner, och lägg till flera maskor så att den blir större som ärmen på jeansjackan. Gör två sådana ärmar. Klipp av ärmarna på jackan så du får en väst, och ersätt dem med dina stickade ärmar, så får du en snygg, unik och värmande jacka. Om du inte har en jeansjacka själv går det att hitta relativt billigt på de flesta second hand-affärer.

En lättare variant av detta pyssel är att ta en gammal stickad tröja och klippa av dess ärmar och sedan frankenstein:a ihop en jacka med stickade ärmar. Viktigt att tänka på är i sådana fall att se till så att stickningen inte börjar gå upp, utan att den är ordentligt fäst. 

Om du har ett plagg som börjar få lite slitna ärmar, kan man lätt lösa det genom att korta ner ärmen till en ¾-längd, eller bara klippa av dem helt för att skapa ett linne. Då kan man använda sig av fållningsmetoden som beskrivs ovan.

Jeansjacka Vince Flemming
Senapsgul stickad tröja
Betygsätt denna guide

LÄS OCKSÅ:
De 20 bästa sidorna för nätshopping av kläder
Vårkläder för dam 2023 – Uppdatera garderoben med årets vårmode!
Köpa vintage kläder online – Här handlar du bäst second-hand!